Letra de ligason :

Sélectionnez votre langue

Las missions

Les missions du Congrès permanent de la lenga occitana - La Ciutat à Pau

Lo Congrès permanent de la lenga occitana es una institucion independenta representativa daus actors e daus utilizators de l’occitan. Òbra segon daus principis d’accion taus coma lo respiech de l’unitat e de la diversitat de l’occitan, l’estabilitat, la cooperacion, la representativitat daus ranvers lingüistics dau territòri d’Òc, la collegialitat de las decisions e la difusion de l’informacion.

"Produsir atrunas lingüisticas de referéncia 
e tribalhar a la regulacion lingüistica e a la recèrca scientifica aplicada"

Sa tòca es de contribuir a la vitalitat de l’occitan, dich tanben lenga d’òc, e a son desvolopament en obrant per sa coneissença e sa codificacion per la produccion d’utís dins l’airau daus diferents aspèctes de la lenga (la lexicografia, la lexicologia, la terminologia, la neologia, la fonologia, la grafia, la gramatica e la toponimia).

Lo Congrès permanent de la lenga occitana utiliza dins sa comunicacion e sas produccions la grafia dita « classica ».

"Estudiar, transméter 
e utilizar la lenga occitana"

Las missions dau Congrès son :

  • La produccion d’utís lingüistics de referéncia : diccionaris generaus, diccionaris especializats e utís necessaris per estudiar, transmetre e utilizar la lenga occitana ; preconizacions lingüisticas (codificacion, sintaxi, terminologia e neologia).
  • La regulacion lingüistica : per sos trabalhs e avís, Lo Congrès vòu contribuir a la coeréncia e a la qualitat de la lenga occitana dins sos diferents airaus d’usatge.
  • La recèrcha scientifica aplicada : es menada dins l’amira de respondre aus besonhs concrets daus locutors e daus usanciers. Per quela rason, Lo Congrès ten particularament compte de las demandas e daus besonhs daus formators, daus transmetedors e daus actors dins diferents airaus.
 

Tà'n saber mei

L'istoric

Lo Congrès permanent de la lenga occitana qu'ei lo resultat d'un long procediment tà çò de la question de la creacion d'un organisme lingüistic de referéncia entà l'occitan.

Véder la pagina

Las missions

Lo Congrès qu'a per mira de contribuir a la vitalitat e au desvolopament de l'occitan, en tribalhant a la soa coneishença e a la soa codificacion.

Véder la pagina

Principis d'accion

Lo Congrès qu'ei representatiu deus usatgèrs de la lenga occitana. Qu'amassa la diversitat de la demanda deus usatgèrs e la diversitat deus sabers tà çò de la lenga.

Véder la pagina

L'organizacion

Lo Congrès que fonciona com ua "CUMOC" (cooperativa d'utilizacion de materiau occitan) : qu'ei un espaci de mutualizacion e de cooperacion enter los sons sòcis.

Véder la pagina

Los Sòcis

Lo Congrès qu'ei compausat de diferents sòcis, institucionaus e personas qualificadas. Que'u sostienen tanben las collectivitats territoriaus e la DGLFLF-ministèri de la Cultura.

Véder la pagina