Letra de ligason :

Sélectionnez votre langue

L'organizacion

Lo congrès de la lenga occitana - organizacion
Lo congrès de la lenga occitana - organizacion

Lo Congrès Permanent de la Lenga Occitana es una associacion de drech francés (lei de 1901). Son Assemblada Generala es constituida :

Bureaux de Lo Congrès - La Ciutat à Pau
Bureaux de Lo Congrès - La Ciutat à Pau
"deus cercaires, deus ensenhaires 
e deus actors culturaus qui hèn víver l'occitan"

L'associacion s'apiela sus dos Conseus assessors : lo Conseu lingüistic, organ scientific dau Congrès, e lo Conseu deis usatgiers, qu'a per mission de representar la demanda sociala. Lei membres dei Conseus assessors son representatius de la diversitat dei territòris e deis actors de la lenga occitana.

Organisation du Congrès

Un espaci de mutualizacion e de cooperacion

Lo Congrès fonciona coma una "CUMÒC" (cooperativa d'utilizacion de materiau occitan) : es un espaci de mutualizacion e de cooperacion entre sei membres. Aquestei an de missions e de competéncias e pòdon, gràcias au Congrès, valorizar, desvolopar e armonizar lors produccions.

"har conéisher au public gran 
l'existéncia d'atrunas de referéncia"

I a de contributors (particulars, associacions) qu'an de produccions interessantas mai gaire difusadas : una dei tòcas dau Congrès es de far conéisser au grand public l'existéncia d'otís de referéncia e de li permetre d'i accedir. Ansin los portaus internet dau Congrès prepausa au public d'otís de trabalh en linha, reconeguts e validats : diccionaris, lexics especializats, gramaticas, atlàs toponimics, etc.

Per la collaboracion de sei membres, Lo Congrès es tanben un luòc d'organizacion e de planificacion dei produccions que fan sofracha.

Organisation du Congrès

Lo burèu dau Congrès Permanent de la Lenga Occitana

  • President : Gilabèrt Mercadièr, Inspector Pedagogic Regionau onorari dau Rectorat de Tolosa.
  • Vicepresident : President de l’Institut d’Estudis Occitans.
  • Vicepresident : Patric Sauzet, lingüista, professor a l’Universitat de Tolosa – lo Miralh, secretari generau de l’Associacion Internacionala d’Estudis Occitans.
  • Clavaire : Sèrgi Javaloyès, ancian director de l’InÒc Aquitània.
  • Secretari : Cyril Gispert, director dau CIRDÒC.
 

Tà'n saber mei

L'istoric

Lo Congrès permanent de la lenga occitana qu'ei lo resultat d'un long procediment tà çò de la question de la creacion d'un organisme lingüistic de referéncia entà l'occitan.

Véder la pagina

Las missions

Lo Congrès qu'a per mira de contribuir a la vitalitat e au desvolopament de l'occitan, en tribalhant a la soa coneishença e a la soa codificacion.

Véder la pagina

Principis d'accion

Lo Congrès qu'ei representatiu deus usatgèrs de la lenga occitana. Qu'amassa la diversitat de la demanda deus usatgèrs e la diversitat deus sabers tà çò de la lenga.

Véder la pagina

L'organizacion

Lo Congrès que fonciona com ua "CUMOC" (cooperativa d'utilizacion de materiau occitan) : qu'ei un espaci de mutualizacion e de cooperacion enter los sons sòcis.

Véder la pagina

Los Sòcis

Lo Congrès qu'ei compausat de diferents sòcis, institucionaus e personas qualificadas. Que'u sostienen tanben las collectivitats territoriaus e la DGLFLF-ministèri de la Cultura.

Véder la pagina