Letra de ligason :

Sélectionnez votre langue

Actualitats

Lo congrès de la lenga occitana - Actualitats
Lo congrès de la lenga occitana - Actualitats
communauté d'agglomération Pays Basque

La Comunautat d'aglomeracion País Basco que votè lo 16 de març passat la presa de competéncia tà « l'occitan gascon » e un purmèr programa de politica lingüistica.

Aqueste que's desvoloparà a l'entorn de 3 èishs : transmission de la lenga e de la cultura (desvolopament de l'ensenhament, sensibilizacion, formacion taus adultes), difusion de la lenga (preséncia de la lenga en l'espaci public, en las administracions comunaus) e desvolopament culturau (ajuda a la produccion, sostien aus operators e aus actors culturaus).

Tad aquò har, la CA País Basco, qui preved un purmèr budget de 50 000 €, que recrutè un encargat de mission e que s'empararà sus operators, dont lo Congrès qui aviè dejà tà la CA País Basco un programa de restitucion de las fòrmas occitanas deus noms de comunas e de carrèras (dens l'encastre de la mesa en plaça de la fibra optica).

La Comunautat d'aglomeracion País Basco qu'a duas lengas territoriaus, lo basco e l'occitan gascon qui pertòca un quinzenat de comunas de Baish Ador (dont Baiona). La darrèra enquista sociolingüistica deu Departament deus Pirenèus Atlantics qu'amuisha que son 5% deus poblants de Baish Ador qui parlan la lenga, 7% qui la comprenen e 78% qui son estacats a l'occitan gascon e favorables au son desvolopament.